.

.
CO JE NOVÉHO?

5 skvělých tipů na zahnání žízně

     Před nějakou dobou jsem si pro vás připravil článek o tom, jak zdravěji mlsat, který vás podle došlých reakcí bavil. Když se nám blíží to léto, řekl jsem si, že je čas vydat další povídání, tentokrát o tom, co pít a přitom si zachovat linii. 



Voda na tisíc způsobů


     Všude se dočítáte, že voda je základ a měli byste ideálně konzumovat pouze tu čistou a bez bublinek. Pro někoho tohle může být nesnesitelná představa a bez nějaké příchutě prostě nedá ránu. Zkuste si tedy do džbánku natočit vodu a do ní hodit nakrájené citrony nebo limetku, špetku máty, no vždyť to znáte. Zkrátka na co máte chuť! ;)


Čas na čaj


     Pokud máte nějaký ten čas navíc, proč si nepřipravit váš oblíbený čaj? Černý, ovocný, zelený, určitě máte nějaký ten váš. Možná si říkáte, že v těchto vedrech do sebe cpát horký čaj je čistá sebevražda. Kdo vám brání uvařit kotel a strčit ho do lednice? S pár kostkami ledu a barevnými brčky můžete usrkávat celý den!


Ledová káva

     Problém s horkými nápoji se týká i mě jako milovníka kávy. Tuhle letní šlamastyku jsem vyřešil hezky „po česku" a rozpustnou kávu prostě místo vody zalévám vychlazeným mlékem! Teď se možná všichni kafologové u nás trhají za vlasy a ječí hrůzou, ale mě tahle zrůdnost při 40° ve stínu prostě chutná!


Ovocné džusy

     Jestliže nedáte bez sladkého ani ránu, zkuste si dát místo Coca Coly skleničku džusu. Ovšem mějte se na pozoru. Když se podíváte na složení většinu džusů, s překvapením zjistíte, že se jedná o předraženou vodu s 3% podílem ovocné šťávy. Vyhlížejte proto raději ty 100%. Mějte ale vždy na paměti, že stejně jako ovoce, ze kterého jsou lisované, obsahují džusy pouze jednoduché cukry, které bychom si měli hlídat. Je tedy lepší je zařazovat spíše do dopoledních hodin, kdy si s nimi tělo do konce dne v klidu poradí. 


Umělá sladidla


     No a pokud se za žádnou cenu nehodláte vzdát svých oblíbených limonád a energetických nápojů, nezbude vám nic jiného, než sáhnout po těch variantách s umělými sladidly. Ta bohužel nefungují tak zázračně jak bychom si přáli a mají i svoje zápory. Sice neobsahují žádné jednoduché cukry ani kalorie, tudíž vás neohrozí přímo, ale na jejich chemické složení není naše tělo ještě připravené a neumí si s nimi poradit. 
     Laicky řečeno: Kdykoliv sníme něco sladkého, tělo vyplaví inzulin, který si s tímto cukrem poradí a rozebere ho. Když ovšem vypijeme sladidla, mozek dostane signál, vypustí inzulin, ale ten nemá co na práci, protože sladidla nerozpozná a vrhne se tak na stávající rezervy v těle. Tím pádem vzniká deficit a vaše chuť na sladké se ještě zvětší. Pokud nemáte silnou vůli abyste odolali, máte zaděláno na problém. Rozhodně je ale lepší si jednou za čas dát nějakou tu Zero verzi, než do sebe natlačit polovinu cukřenky z originálu. 



Pokud máte i vy nějaké letní tutovky, napište mi je do komentářů, ať taky pochytím nějaké ty nové nápady!

8 komentářů: Zanechte komentář!

  1. Já si v létě dělám citronovou šťávu s mátou, nebo si nakrájim ovoce a nahážu ho do vody :) ale i třeba salátová okurka na kolečka a do vody je hrozně osvěžující. Jinak si udělám kafe, naliju ho do formiček na led a pak si naliju do hrníčku mlíko a do toho nahážu ty zmrznutý kostky kafe. Je to osvěžující :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A sakra! Koukám, že oproti konkurenci jsem ještě alchymista amatér. :D To kafe zní zajímavě, ale nechce se mi věřit, že někomu chutná vylouhovaná okurka :D :D

      Vymazat
  2. Já teda v létě nejradši piju vychlazený pivo, ale to si asi slyšet nechtěl ;D
    Jinak vždycky do lednice strčim džbánek s vodou a něco do toho nalupu. citron a mátu, jahody, okurku, co je zrovna doma po ruce. A ani ledovym kafem a čajem nepohrdnu :)
    A sladký bublinkový tlamolepy v létě uplně nesnášim, vždycky mi to udělá tak divně v puse, že mám pak ještě větší žízeň.
    Michelle B :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš že taková vychlazená desítka v tomhle vedru má svoje kouzlo, to nebudu zapírat, ale vzhledem k tomu, že musím teď být víceméně pořád ready s autem, tak nezbývá mi nic jiného než si dát Birell. :)

      Vymazat
  3. Všetko moje obľúbené nápoje. Výborná je aj voda s uhorkou. Najprv som dlho nechápala, ako si niekto môže dávať uhorku do vody, čo je to za nezmysel, ale keď som to raz skúsila, už som nemohla prestať. Skvelá vecička! Inak s tým inzulínom a umelými sladidlami je to zaujímavé, to som nevedela, takže vďaka že ma robíš múdrejšou ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem k té okurce skeptický pořád. Když na to někde narazím, ochutnám, ale už teď vím, že doma s tím sám od sebe nezačnu. :D

      Co se týče inzulinu. Samozřejmě je tam řada složitých chemických procesů a ani já v tomhle nejsem přeborník. Snažil jsem se to pochopit, zjednodušit a předat dál. Tak koukám, že se to povedlo ;)

      Vymazat
  4. A stejně je nejlepší voda s citronem + něčím :D A když už mám chuť na bublinky tak mě zachraňuje soda stream :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si taky řikám proč to zbytečně komplikovat :D. Jinak s tim soda streamem jsi mi připomněla video s frajerem co do něj místo místo vody nacpal šampaňský a pak museli malovat celou kuchyň :D

      Vymazat