.

.
CO JE NOVÉHO?

Jak vyzrát na píchání v boku

     Zejména začínající běžci mají problémy s tím, že zkrátka nic neudýchají anebo je píchá v boku a to může spoustu lidí odradit. Dneska se dozvíte jak tomu předejít!



    Když jsem začínal běhat, měl jsem s tím docela velký problém a jakmile píchání začalo, zbytek běhu už nebyl nic moc. Nějak jsem se doplácal do cíle a doufal jsem, že při příštím běhu už to bude o něco lepší. Celý problém byl v tom, že jsem špatně dýchal. V plicích mi zůstal nevyužitý vzduch a ten tam pak dělal bordel. Abyste využili plnou kapacitu plic, měli byste při běhání dýchat takzvaně „do břicha", tedy nadechovat se do jejich spodní části.
Jak poznám, že dýchám špatně?
     Stoupněte si před zrcadlo a zhluboka se nadechněte. Zvedají se vám ramena? Pak dýcháte špatně, nebudete mít dostatek vzduchu a pravděpodobně se dostaví i bolest. Jestliže jste tuto techniku nikdy nepoužívali, můžete si jí snadno nacvičit doma. Lehněte si na záda, položte si ruce na břicho a snažte se je zvednout břichem při nádechu. Při běhání si pak na to vzpomeňte a dýchejte stejně. Tím využijete veškerý vzduch v plicích, píchání přestane a budete schopní oběhnout delší vzdálenost aniž byste museli popadat dech a funět někde u krajnice.

     Samozřejmě nemůžete čekat, že se z vás najednou stane Forest Gump a vydržíte běhat několik hodin, ale s naběhanými kilometry se bude maximální kapacita navyšovat a vy pokaždé doběhnete o kousek dál. Já si dneska běhám jak chci, ale když cítím že to na mě jde, prostě se chvíli víc soustředím na dýchání a po pár krocích můžu zase běžet naplno.

I když není běhání mojí specialitou, je super se podívat na první záznam, kdy jsem pracně uběhl 1 km a porovnat to s dnešními 10 km, které dávám už bez větších problémů. Zkrátka správná technika je důležitá!

17 komentářů: Zanechte komentář!

  1. Moc pěkný článek :) Sama mi běhání dělá dost velký problém, jelikož mám nulovou fyzičku, takže moje aktuální začátky vypadají opravdu dost komicky. :D A upřímně se přiznám, že jsem dýchání nějak moc neřešila, je tedy dost možné, že i to bude ten kámen úrazu.

    www.my-blonde-life.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli začínáš, tak je jasné že moc neuběhneš, ale pokud se naučíš tuhle techniku, rozhodně ti to pomůže. Držím palce ;)

      Vymazat
  2. Pěkný článek... :) Já běhání moc nemusím, protože prostě neuběhnu ani 500 m bez toho, abych hned nepopadala dech. :/ Asi to fakt bude v tom dýchání... Jen se nedokážu soustředit na dýchání a zároveň běžet. :D Radši jezdím na kole, ale taky jsem ze začátku nemohla vyjet ani menší kopce a nezadýchat se... Teď už v pohodě vyjíždím i velké kopce a nezadýchám se... Myslela jsem, že je to tréninkem, ale asi spíše teda tím dýcháním. :D :) Zpívám a při zpívání také musím mít velkou kapacitu plic a dýchat "do břicha", měla bych to začít praktikovat i do sportů. :D Díky za radu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavý. Ze zpěvu bys měla být vytrénovaná. Zkus „přepnout" a uvidíš jak to budeš zvládat. ;) Já na kole s dechem asi problém nikdy neměl. Akorát mi ze začátku umíraly nohy a hlavně zadek :D

      Vymazat
  3. Praktický článek - sama jsem měla problémy, když jsem začínala běhat a sem tam ještě mám, protože mě běhání nechytlo :D

    Dýchání je důležité - a ne každý to ví :)


    INKA – focení, líčení, poledance, lifestyle a další!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já beru běh jako náhradu za všechno ostatní. Holt kolo je kolo.

      Teď se ve mě probudil 9-ti letý klučina který neodolá a musí ti doplnit moudro: Dýchání je důležité. Když nedýcháš, umřeš! :D
      Promiň, muselo to ven :D

      Vymazat
  4. Tohle mi vždycky dělá problém. Ať už běhám sám o sebe nebo jsem k tomu donucen o hodinách tělocviku. Super, díky za tip. Budu si na tohle dávat větší pozor. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chlapům je tohle dýchání přirozenější, takže bys s tím neměl mít větší potíže. Jen si to v ten moment uvědomit ;)

      Vymazat
  5. Nedávno jsem začala běhat a nemám žádné problémy, můj poslední běh (třetí) byl 6 km naprosto bez problému, ale pak se mi začalo chtít čůrat a musela jsem to otočit :D. Problémy nemám asi právě díky dýchání do břicha. Do plic ani dýchat neumím, protože jsem od školky hrála na dechové nástroje kde nás učili dýchání do břicha právě kvůli vyšší dechové kapacitě :)

    fellienm.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tomhle máte vy muzikanti prostě výhodu no. Můžeme jen tiše závidět. :)

      Vymazat
  6. Míval jsem s tím problém spíše o hodinách tělocviku a teď v dospělosti už to není tak strašné. Jenom když opravdu hodně přepálím. A pak stačí jen trochu zvolnit tempo a brzy se to srovná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, o tělocviku se radši ani nezmiňuju! :D Ten pro mě byl vždycky spíš za trest a běh na delší tratě bylo prostě nezbytné zlo. Naštěstí se na to už dnes dívám jinak. ;)

      Vymazat
  7. Super článek, mám ráda takové, jež se týkají sportování ;-) Já mám naštěstí jednu obrovskou výhodu, i když jsem začala běhat asi před měsícem, že mám za a) celkem dobrou fyzičku, ale hlavně za b) umím dobře dýchat, jenže fakt netuším, kde jsem k tomu přišla :-D Pak se mě všichni ptají, jak to, že nejsem vůbec udýchaná a červená? Sama nevím :-D Ale když už se špatně nadechnu, tak ani tak ne v boku, ale v ramenu, tam mě to píchá :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V ramenu? To slyšim prvně. Přiznej se! Že ty běháš po rukou? :D

      Vymazat
  8. Po dlouhé době jsem sedla k pročítání blogů a nacházím jednu perlu za druhou a tohle je rozhodně jedna z nich.
    Neříkám, že jsem nějaký nadšenec běhu, ale když jsem se snažila tohle byla jedna z věcí, která mě odradila, takže díky za radu.

    OdpovědětVymazat
  9. Super článek! Musím říct, že jsem na tom asi tak jako @cherrybumbum tj. běhání mi nikdy nešlo, fyzička nulová, takže jsem doslova funěla u krajnice co pár metrů. A to člověka dost rychle odradí. Já věděla, že u toho neumím dýchat, ale nikdo z okolí mi nebyl schopný (nebo ochotný) vysvětlit co je na mém dýchání špatně a jak to zpravit.

    Vyzkouším tvou radu a třeba se to zlepší. Sportovec ze mě nikdy nebude, ale ráda bych zvládla někdy uběhnut 2km v tahu.

    OdpovědětVymazat