.

.
CO JE NOVÉHO?

Tajemství zdravého mlsání

     Pokud patříte mezi chorobné mlsače, kteří si musí dát tu „sladkou odměnu" nebo zkrátka potřebujete něco uzobávat, dnešní článek bude právě pro vás. Dozvíte se, které dobroty vybrat a zároveň po nich nepřibrat. ;)


     Oříšky, kam se podíváš

     Vůbec nejlepší variantou, kterou si můžete dopřát jsou ořechy a to všechny druhy. Kešu, arašídy, vlašské ořechy nebo mandle, fantazii a chutím se meze nekladou. Chápu, že někdo může argumentovat tím, že ještě nenarazil na pořádný ropný vrt a tak si nemůže dovolit kupovat ty výborné směsi za které necháte klidně i „stopáďo" za deset deka. Trik je v tom, nedívat se po namíchaných směsích, ale po samostatných druzích. Navíc se zkuste občas podívat do spodních řad regálů, tam kde jsou ty zaprášené Tesco Quality věcičky. Funguje to! Lidé jsou líní a nikomu se hold nechce ohýbat, proto ty nejdražší varianty máte pěkně ve výšce očí. My socky se ale rádi ohneme! :)


     Mojí oblíbenou variantou, například ke sledování filmu, je namíchat si arašídy, rozinky a brusinky. Dříve jsem byl zvyklý na pytel brambůrků, který mě vyšel na 40 Kč. Nyní mám za tu samou cenu hromadu zdravých dobrot na zobání, které kolikrát ani najednou nespořádám.

     Oříšky jsou výborným zdrojem zdravým tuků, které většina lidí ve svém jídelníčku postrádá. Takový pytlík, jednou za čas, tudíž není vůbec na škodu a může posloužit i jako super dopolední svačina.

     Bez čokolády ani ránu!

     Pro milovníky čokolády, ke kterým se i já hrdě hlásím, může být taková dieta pekelnou zkouškou. Samozřejmě, že se musíte obejít bez těch výborných mléčných čokolád, polévaných sušenek nebo několika čokoládových donutů  k snídani, ale nic není tak zlé, jak se zdá. Čokoládu si i tak můžete dopřát. Ovšem v malých dávkách (nemluvím o půlce tabulky, ale opravdu jenom o jedné kostičce denně) a pouze tu s vysokým obsahem kakaa. Čím vyšší procento seženete, tím lépe pro vás. Teď řada zapřísáhlých čokoládofilů vyskočila ze židlí a řve, že tohle není čokoláda a že je moc hořká. Je, ale pokud chcete hubnout a opravdu tu čokošku potřebujete (znám takových lidí dost), jiné možnosti nemáte. :)
  

   

     A co šušenky?

     Zobání k filmu máme vyřešené, čokoládovou krizi jsme překonali, ale čím by se sakra dali nahradit sušenky?! Při jednom z mých dalších bezduchých brouzdání po obchodě jsem zamířil do tohohle prokletého oddělení. Ano zase mě ty mrchy zlákaly. Jelikož jsem při pohledu na tu hitparádu začínal pomalu slintat, rozhodl jsem se, že prostě najdu něco zdravého, dobrého a hlavně sladkého! Po pár minutách se tak opravdu stalo. Narazil jsem na Emco Mysli - ovesné sušenky, které jsou skoro dokonalé a můžeme je použít jako občasnou dopolední svačinu.


     A v čem se vlastně právě tyhle tak liší od všech ostatních sušenek? V minulých článcích jsem se vám snažil vysvětlit, jak se zorientovat ve složení potravin a podle toho si vybrat to, co právě potřebujeme. Pojďme se podívat na praktický příklad. Tyto sušenky bych zařadil jako dopolední svačinu, to znamená, že hledáme jídla s vyšším podílem sacharidů. Základní myšlenka by byla splněná. První tu máme tuky. Dělí se na zdravé a nezdravé (nenasycené a nasycené).

     Moje pomůcka pro zapamatování zní: „NEnasycené jsou NEvinné." Když se budete držet tohoto pravidla, nemůžete nic zbodat. ;)

     Další jsou sacharidy. Opět je dělíme na žádoucí a ty méně vhodné (sacharidy, cukry). Jelikož hledáme kvalitní sacharidy, které v těle vydrží déle, je tedy zde uvedený poměr 40g/20g (celkem 60g) v pořádku. O vláknině se toho moc říct nedá a v podstatě čím více jí sníte, tím lepší budete mít zažívání. V poslední řadě tu máme obsah bílkovin, který je téměř zanedbatelný v poměru s hlavním jídlem a u sacharidové svačiny není tím, na co se zaměřujeme, ale i tak má celkem slušný podíl a na chvíli zasytí.

     
     Ovocné orgie

     Pokud jste po tom všem stále nenašli to, co by uspokojilo vaše touhy, zkuste tu nejjednodušší metodu a dejte si kousek ovoce. Jestliže vás představa kousání do jablka nijak nenaplňuje, vyhrajte si s ním! Nakrájejte ho na kousky, přidejte mrkev, zkrátka jako když se snažíte oblbnout malé dítě. Určitě na takovou svačinu dostanete poté chuť. ;)

A na čem ujíždíte vy? Máte nějaké jiné oblíbené odměny? Určitě mi je napište!


12 komentářů: Zanechte komentář!

  1. Perfektní, vtipně podaný, udělals mi chute a... však jsem ti psala na facebook :))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasňačka ;) Díky moc, vážím si toho. Sice jsem prodělal menší srdeční zástavu, ale stálo to za to! :D

      Vymazat
  2. Pěkný článek, k těm sušenkám nekoukal jsi na složení bebeček (těch balených po čtyřech sušenkách)? ...ty jsem si vždycky kupovala já, jen v době, kdy jsem nesledovala nutriční hodnoty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se že nevím přesně jaké myslíš. Bebe dobré ráno nebo jiné?

      Vymazat
  3. Ahoj, super článek. Jen mi tu trochu chybí zmrzka ;) Tu jsem si vyřešila různými domácími variacemi řeckého jogurtu rozmixovaného s ovocem a s přidáním třeba proteinu. A u toho ovoce je třeba super jabko nakrájet na tenké plátky a posypat skořicí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za další tipy ;) Mohl bych sepsat něco „fresh" na léto! :)

      Vymazat
  4. Ty Mysli jsou moje oblíbené a to musím říct, že nekoukám na to, jestli to co mi chutná je zdravé nebo ne. Takže mám fakt radost, že mi pro jednou nechutná ta největší sra*ka, ale něco zdravého! Díky ti ^^
    A jinak ovoce je v létě stejně nejideálnější. :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co si budeme nalhávat, meloun je meloun, ale do kabelky cpe špatně :D

      Vymazat
  5. Já miluju čokolády a upřímně? U jedné kostičky fakt neřeším, jestli je mléčná nebo ne! :D Je to mls, tak proč ne? :3 Chápu, že s hořkou udělám líp, ale to potěšení prostě není takové... :) Tohle je moje cesta! :)

    Blogerka Klárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fajn když se z toho nezblázníš a dokážeš se uhlídat, ale znám lidi, kteří tu čokoládu potřebují pravidelně ve velkém a nejsou zvyklí jen tak najednou vysadit. Pro ně může být takovýhle článek pořádným vysvobozením.

      Vymazat
  6. Super článok! S ovocím som sa zbavila závislosti na bielom cukre a s horkou čokoládou tej mliečnej. Spočiatku to bolo ťažké, ale teraz si neviem predstaviť zjesť toľko čokolády ako predtým. Oriešky nejak obzvlášť nemusím, ale dávam si ich na raňajky :)

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! No já pro změnu objevil Milku s bílýma bublinkama, takže mám zase problémy se udržet a neslintat u regálů. :D :D

      Vymazat