.

.
CO JE NOVÉHO?

Jak se zdravě najíst v klasické restauraci

     Řekl jsem si, že bych pro vás mohl dát dohromady pár typických jídel na která narazíte téměř v každé restauraci a povědět vám o nich pár slov tak, abyste si dokázali říct „Jó, tohle je odpad." a nebo si naopak vybrat něco zdravějšího.


     Prošel jsem si takové typické hospodské „meníčko" a vybral jídla která mají prostě všude. 

Vepřový řízek s bramborovým salátem
  • Co je dobře: Vepřové maso jako zdroj bílkovin. Brambory v salátu jako zdroj sacharidů.
  • Co je špatně: Vysoký obsah ruku ve vepřovém mase. Přidaný tuk v salátu formou majonézy. Strouhanka z bílé mouky. Způsob přípravy masa, tedy smažení.
  • Nejlépe uděláte pokud si místo smaženého řízku dáte přírodní (restovaný nebo grilovaný) plátek drůbežího masa, které obsahuje minimální množství tuku a jako přílohu vařené brambory. Samozřejmostí by měla být nějaká ta zeleninová obloha.


Knedlo-vepřo-zelo
  • Co je dobře: Maso jako bílkovina. Zelí může být zdrojem vitamínů a vlákniny.
  • Co je špatně:Houskové knedlíky z bílé mouky. Často omastek jako zálivka. Tučné vepřové maso.
  • Jste na dietě? Snažte se tomuhle jídlu raději vyhnout. Když už se ale dostanete na rodinou oslavu kde na vás zaútočí neodbytná babička, zkuste se na knedlík vykašlat nebo si alespoň místo něj dát celozrnné pečivo. S omastkem opatrně, někdy méně znamená více. Sice to tam pak hezky klouže, ale s hubnutím neni úplně kámoš. 


Grilovaná kuřecí prsa se zeleninovým salátem a bylinkovým dresinkem
  • Co je dobře: Kuřecí maso je téměř bez tuku. Zelenina bohatá na vitamíny a vlákninu.
  • Co je špatně: Pozor na složení dresinku.
  • Halelůja! Narazili jste na tenhle kousek? Tak to máte vyhráno! Akorát si dejte pozor z čeho je dělaná zálivka. Bílý jogurt s bylinkami je ideální. Takovéhle jídlo bez sacharidové přílohy je asi nejlepší večeří jakou si můžete dát.

Hovězí guláš s houskovým knedlíkem
  • Co je dobře: Hovězí maso v omáčce
  • Co je špatně: Houskové knedlíky z bílé mouky. Někdy tučné maso.
  • Ne každý guláš je super. Dost často se vám stane že v puse žvýkáte tučné vepřové kousky masa, které nejsou ideální, ale „čecháčci" jsou schopní použít cokoliv. Hovězí maso je vhodnější a pokud si dáte místo knedlíků celozrnný chleba, může se jednat o slušný oběd, ovšem s menším podílem bílkoviny, tak to koukejte dohnat při dalším jídle!

Špagety s boloňskou omáčkou a sypaným sýrem
  • Co je dobře: Mleté maso v omáčce.
  • Co je špatně: Nedostatek bílkovin. Špagety obsahují pouze sacharidy. Často s tučným sýrem.
  • Jestliže máte chuť na špagety, zkuste se podívat jestli je v menu najdete raději variantu s kuřecími kousky. Jestli tam není, zkuste to uhádat na menší porci špaget a více omáčky, kde najdete alespoň nějaké bílkoviny v podobě hovězího masa. Ať už narazíte na jakoukoliv variantu, pamatujte si, že vždy budou špagety lepší k obědu než k večeři.

Bavil vás tenhle dnešní článek? Dejte mi vědět a připravím pro vás i další jídla! Klidně mi napište nějaká konkrétní ať máme co rozebírat. ;)

14 komentářů: Zanechte komentář!

  1. A proto je nejlepší si podnik předem vybrat, ještě že fungujou weby jako Zomato a člověk ví, do čeho jde! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, tuhle stránku jsem doteď neznal. Může se hodit. ;) Vždycky hledám nějaký info jak blbec.

      Vymazat
  2. Super, super, SUPER!! Originální článek, který dokáže dost lidem pomoct. Já si vždycky dávala na klasiku kuřecí přírodní řízek a hrancle nebo americký brambory, prostě na dobytka že jo, ale zrovna dneska máme firemní akci a já si předem už mohla vybrat (salát s kuřecími kousky) a celkově už v restauracích volím spíš saláty s kuřecím, vzhledem k tomu, že jiný maso nejim :). Tak se ze článku těším, je dost nápomocnej :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou americký brambory jsou super věc. Pokud jsou teda dělaný v troubě a ne na rychlo ve friťáku. Jestli jíš jen kuře, tak máš po problémech, jsou lidi co ho nemůžou ani cítit, viz můj kolega. #PrayForZdenda :D :D

      Vymazat
  3. Tohle je u mě vždycky průser, protože když už jsem v nějaký restauraci, hrozně rád zkouším nový věci. Spíš teda maso, takže hned čumím na steaky atd. :)) Ale když do sebe jen chci něco dostat, držím se klasiky - přírodní kuřecí plátek s bramborami + obloha.

    Tipy super :) Tohle se fakt hodí.
    Lamičův blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sakra s tím steakem si mi teď udělal hrozný chutě! Já se na něj všude těšim, ale ještě sem snad nenarazil na místo kde by ho uměli. Pokud teda nestojí 400,-.

      Vymazat
    2. Ono ani cena neznamená, že to bude kdoví jaká kvalita. Někdy na začátku dubna jsme se jeli s přítelem a kamarády najíst do jedné restaurace. Protože jsem měla chuť na nějakou "prasárnu", tak jsem si dala kuřecí steak se smetanovo-žampionovou omáčkou a hranolky za 150 Kč, a přítel si dal steak s bramborama za 400 Kč.
      Když řeknu, že to moje za pár korun vypadalo mnohem líp, než jeho, tak bohužel nepřeháním. Já si pochutnala, zatímco on měl nějaké žvýkací cosi, co když vrátil, tak na něj ještě obsluha dělala ksichty - možná bych se nedivila, že mu do toho pak plivli. Nejlepší na tom byly pak ty opečené brambory, což za ty peníze je opravdu dost smutné.

      Vymazat
    3. V tom je právě ten problém, že u nás nikdo moc steaky dělat neumí. Vždycky mě pobaví když si tři lidi objednáme všichni steak, obsluha se profesionálně zeptá jak ho chceme propéct, objednáme 2x středně propečený, jednou krvavý a přistanou nám tři spálený a tvrdý flákoty. :D

      Vymazat
  4. A pak jsou tu lidé jako já, kteří si v každé restauraci dají svíčkovou se šesti :D Achjo
    Terez z blogu Kracmarovat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tý jo, na svíčkovou jsem docela háklivej. Nejlepší co jsem kdy jedl, dělá moje maminka, takže mám na ní dost vyskoý nároky! Nutno říct, že zatím jsem nikde lepší nenašel. ;)

      Vymazat
  5. Tohle je pro mě vždycky kámen úrazu. Často se uchýlím k nějakému salátu jenom proto, že do těch jídel absolutně nevidím a nebo se naopak brutálně zprasím, vždyť je to jen občas, že? :D
    Co bych ale docela dost v každém jídelním lístku uvítala, je alespoň výčet surovin, které v daném jídle jsou. Ano, je sice hezký, že mi nabízí Babiččino překvapení nebo Tajemství loupežníka Bambitky, ale co to je? Kuřecí? Vepřové? Těstoviny? A zeptat se obsluhy je kolikrát za trest, zvlášť, když vás obsluhuje nějaký brigádník, který je celý nervozní z toho, že už hodinu nekouřil, mluví s Vámi napůl huby, nic neví a pak ještě koulí očima, že dostal malé dýško.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zaplať pánbůh, že i u nás se v tomhle gastronomie trochu posunula a tyhle překvápka potkávám čím dál tím méně! :) Jinak já razím pravidlo: „Když nevíš co v tom je, nejez to."

      Vymazat
  6. Tak tento článok mi chýbal na iných stránkach :-) Len či to platí aj pre Slovensko :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bohužel nemůžu posoudit. Ale tak špagety jsou IN všude, ne? :D

      Vymazat