.

.
CO JE NOVÉHO?

Ale prosimtě, pět piv mi nic neudělá.

     „Ale prosimtě, pět piv mi nic neudělá." Tuhle větu jsem slyšel často. Neudělá, ovšem pokud jsou od sebe po pár dnech.


     Pokud se chystáte hubnout, hned na začátku se připravte na to, že pokud chcete opravdu dosáhnout nějakých výsledků, pravděpodobně na příštích pár týdnů budete koukat na orosené půllitry jen z dálky.

     Je to vcelku jednoduchá matematika. Naše tělo má určitý energetický výdej, a samozřejmě příjem. Tyto hodnoty se udávají v kJ nebo kcal (můžete narazit na obojí). Veškeré jídlo, které za den sníte, má určitou energetickou hodnotu, která je tvořená tuky, sacharidy, bílkovinami a vlákninou. Díky těmto živinám může vaše tělo fungovat. Problém alkoholu je ten, že má vysokou energetickou hodnotu, ale neobsahuje žádné živiny. Někdo mi tu může argumentovat tím, že obsahuje vitamíny, minerály a bla, bla... S tímhle názorem se nikam nehnete. Zkrátka je to vysoká dávka energie, se kterou si tělo nedokáže poradit, jelikož pilně pracuje na odbourávání alkoholu, který imunitní systém vyhodnotil jako jed. A jelikož je zaměstnané odbouráváním, energii si uloží. Proto se také alkohol často označuje jako prázdné kalorie

     Druhou věcí, kvůli které je tak špatný je to, že v nás probouzí chutě. Brambůrky, oříšky, hamburgery, zkrátka spousta prasárniček, které bychom normálně při dietě nevzali do pusy. S těmito chutěmi přichází postupné oslabování vůle a jsme v tom až po uši. 

     Abyste měli určitou v představu v číslech, uvedu příklad. Představte si dospělého muže, říkejme mu pan X, který chodí občas běhat a má denní výdej o celkové hodnotě, řekněme 2900kcal. Pokud chce hubnout, měl by přijímat kolem 2800kcal. Kuřecí prsa (200g) s rýží (100g), to je více než slušná porce k obědu, která mu dá 420kcal. Pan X vzorně jí celý den, poté si jde na hodinu zaběhat, celkem slušným tempem, kde vypotí 600kcal. Splnil si svůj denní plán, sedí doma u televize a má svých 2900 na 2800. Najednou mu cinkne zpráva od kamaráda a on vyrazí "na jedno". Po šesti kouscích a pytlíku brambůrek se vrací domů a jde spát. 

     A teď ta strašidelnější část. Jedna točená desítka obsahuje kolem 150kcal. Šest piv, to máme hned 900kcal a brambůrky tam jsou za 450kcal. Celkem 1350kcal. Vzpomínáte jak se odpoledne pan X hodinu dřel, aby vyběhal 600kcal?


     Jak jsem psal již výše, alkohol obsahuje pouze volné kalorie, tudíž z nich ani tělo nemůže získat žádnou výživu a vše rovnou ukládá. Tím pádem celou dobu hladoví. Pan X může argumentovat tím, že "měl ty brambůrky, které ho zasytí", ale v tom náporu jedů, jakému je tělo vystavené nemá čas ještě třídit živiny, takže je také uloží. Místo 2800kcal je tam pan X za 4250kcal. To už je celkem slušná dávka, nemyslíte? A to pil pouze desítku a měl jedny brambůrky. Přestavte si tu bombu, když by si dal dvanáctku a zašel na dva hamburgery do Mekáče. To už se dostáváme k takovým cifrám, že už je radši ani rozepisovat nebudu.

     Jedno pivo se dá vyběhat ještě celkem v klidu, ale pokud chcete poctivé a rychlé výsledky, alkohol bych nedoporučoval. Až budete hubení, můžete si ho zase dát jako odměnu a do té doby poslouží jako motivace ;) Jsou sice možnosti jak můžete popíjet bez takových následků, ale to je na delší povídání.

     Námět na tento článek mi vnukla Dede, kterou můžete znát z jejího blogu Ježkovy voči, na který se určitě podívejte. :) Pokud i vy máte nějaké nápady, či nejasnosti, napište mi je do komentářů a můžu právě váš nápad zpracovat v dalším článku.

5 komentářů: Zanechte komentář!

  1. Super článek :-) Tak nějak se to mě vůbec netýká, ale už chápu ty velké pivní pupky mnohých chlapů, je to děs. Když jsem zjistila, že kalorie jsou i v pití, tak jsem vypustila vše kromě obyčejné vody a neslazeného zeleného čaje :-D A na játra to teda taky moc není, je to celkem zabiják :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. No, ono je to s těmi pupíky o něco složitější. Třeba o tom někdy napíšu ;)

      Vymazat
  2. Super článek :) ještěže já pivo nepiju a nechutná mi :D ale znám to, dřeš se ve fitku nebo na trati jako kůň a pak si dopřeješ věc, která to absolutně anuluje a všechna snaha jde do kopru.. :D
    Getmovin by Deni

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkný příklad na panu X. Snad si ten večírek alespon užil :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo, to je přece základ! :D Na druhou stranu, pan X už nikdy v životě nepije, takže dont worry. :D

      Vymazat