.

.
CO JE NOVÉHO?

Jak jednoduše zhubnout #9: Jak často sportovat

     V minulém článku z této série jsem vám představil mé varianty sportu a nabídl několik dalších. Další otázkou tedy je, jak často a v jakém intervalu sportovat?




     Častým problémem začátečníků je to, že ze samého nadšení a počátečního zápalu, přeženou intenzitu tréninku a pohyb si znechutí. Jako první krok, musíte objektivně zvážit svoji současnou kondici a podle ní si rozvrhnout základní tréninkový plán. Jakým sportem budu hubnout? Jak dlouho a jak často? V mém případě se třeba jednalo o to, že jsem šel rovnou běhat se svými téměř 100kg a z nadšení jsem si málem odrovnal kolena. Přetížil jsem je.
   
     Před pěti měsíci jsem se řadil do skupiny televizních povalečů a pohyb pro mě znamenal cestu k výtahu a zpátky. Zvolil jsem tedy aerobní trénink (ve spalovací tepové frekvenci) v pondělí, středu a pátek, zhruba po 50 minutách. Ostatní dny byli klidové. Jak se mi zvyšovala kondice, tréninky jsem přidával i v ostatních dnech a zvyšoval intenzitu. Při nejvyšší aktivitě jsem jezdil 6x týdně po 2 hodinách na kole. Prostě jsem přišel v 7 hodin večer z práce a místo steaku a televize jsem skočil na kolo a do 9 či 10 potil špíčky.  Dnes mám 5x týdně hodinu na kole, 1-2x jdu na hodinu běhat a občas někam nacpu pár hodin na bruslích.


     Jelikož tělu chvíli trvá než se zahřeje a uvědomí si, že opravdu nejdete jenom do schodů, měl by každý trénink trvat minimálně 45 minut. Teprve po prvních 20 minutách začíná tělo spalovat. Je tedy na vás jakou délku tréninku zvolíte, ale mělo by to být zpočátku alespoň těch 45 minut 3-4x týdně.

     Nechci vám cpát, že musíte v ten a ten den cvičit a dělat tyhle a tamty věci. Vždy musíte mít nad sebou určitý nadhled a cvičit tak, aby vám to bylo příjemné. Já se naštěstí do pohybu naprosto zamiloval a nedokážu si bez něj představit den. Dřív jsem si kladl otázku, jestli si dnes zacvičím. Dnes si jen upřesňuji V KOLIK si konečně půjdu zacvičit!

     Pokud máte nějaké nejasnosti či dotazy, napište mi je do komentářů, na email či na facebookovou stránku a rád na vaše téma zpracuji nový článek aby se mohli něco nového dozvědět i ostatní. ;)

5 komentářů: Zanechte komentář!

  1. Dobré rady, zaujalo ma najmä to, že aspoň 20 minút cvičenia, aby to vôbec začalo mať nejaký účinok a v tom ja možno robím chybu. Cvičievam večer, ale iba tak 15 minút, takže to skúsim predlžiť a možno to bude lepšie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě tuhle dobu prodluž, pokud ti jde o redukci hmotnosti, udržuj alespoň těch 45 minut. Až budeš štíhlá a budeš si jen chtít udržet postavu, stačí 30 minut každý den. Ale 15 je opravdu bez výsledků.

      Vymazat
    2. No já nevím, slyšel jsi někdy o HIIT tréninku? Ten právě trvá jen 15-20 minut a při makání na maximum je opravdu účinný. Já osobně 45 minut cvičení nedoporučuju, protože to lidi co nemají čas většinou odradí a není to vůbec potřeba.

      Vymazat
    3. O HITu jsem četl a má to něco do sebe. Problém je ovšem v tom, že není vhodný pro začátečníky jako jsem byl já. Navíc mě sport začal opravdu bavit a užívám si ho, takže čím déle, tím lépe. Na blogu píšu postupy, kterými jsem se řídil já, nesepisuji encyklopedii cvičení. Každý má svoji hlavu ;) Každopádně díky za názor.

      Vymazat
  2. Super, jsem ráda, že v tom nejsem sama :) Budu pravidelně sledovat :)

    OdpovědětVymazat