.

.
CO JE NOVÉHO?

Kalorické tabulky - Váš osobní dietní poradce

     Nedávno jsem narazil na hodně zajímavou vychytávku jak si hlídat co jíte a v podstatě se nechat vodit na ručičku.


     Jedná se o web kaloricketabulky.cz. Nejen že si zde můžete dohledat složení všech potravin, ale tato stránka nabízí zajímavou možnost hlídání kalorií, přijatých živina sportovních aktivit.

     Po vytvoření účtu vám aplikace navrhne doporučené hodnoty, kterých se máte držet pro redukci váhy. Vypočítá vám množství přijatých a vydaných kalorií, ale hlavně hlídá kolik bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny jste v daný den přijali a kolik ještě musíte sníst.

     Pokud se budete držet nastavených limitů, uvidíte že hubnutí vám půjde opravdu samo a zjistíte že to není ani žádná dřina, ale vcelku zábava :) Výsledný jídelníček může vypadat nějak takhle:


     Když se podíváte na můj jídelníček, vidíte že žádná speciální dieta se u mě již nekoná a sem tam si dám i něco nezdravého (pečivo, tatarka, slazený čaj) a přesto stále redukuji tuk a naopak nabírám svalovou hmotu (proto můžu mít zvýšený příjem bílkovin). V pravém horním rohu můžete vidět můj kalorickou bilanci. Jelikož hodně sportuji (2 hodiny denně intenzivního tréninku), mám velmi vysoký výdej a na tuto hodnotu nemusím brát ohledy. Pokud žádný pohyb nemáte, měl by být váš příjem o něco menší než výdej.

     Kromě běžně dostupných surovin vám aplikace dokáže zapsat třeba i guláš s knedlíkem a máte tak alespoň orientační hodnoty. Webové rozhraní je doplněno o mobilní aplikaci, pomocí které můžete rovnou skenovat čárové kódy výrobků a nemusíte se zdržovat s hledáním jídel v seznamu.


     Krása téhle aplikace se ukáže např. při volbě večeře. Vidím, že pro dnešek mám již naplněný limit sacharidů, vlákniny a tuků, ale chybí mi 30g bílkovin. K večeři tedy zvolím plátek kuřecího masa, který je téměř bez tuků. Pokud mi schází sacharidy, bílkoviny a tuky, zvolím třeba hovězí maso s rýží.

   Pokud se pokoušíte o hubnutí a stále se nedaří, zkuste si pár dní vyplňovat svůj jídelníček. Vsadím se, že ihned uvidíte jakých živin máte nadbytek a kterých máte málo. Časem se naučíte rozpoznávat potraviny kterým je lepší se vyhýbat i když se tváří strašně zdravě.

     Na závěr přikládám návod jak tuto aplikaci používat. Pokud máte nějaké dotazy nebo nejasnosti, neváhejte mi napsat zprávu na facebookovou stránku nebo komentář pod článek ;)

1 komentář: Zanechte komentář!

  1. Kalorické tabulky jsou naprostá pecka. Jedu podle nich rok a půl a mám dole přes patnáct kilo bez cvičení :) Myslím, že je to jediná dlouhodobě udržitelná metoda, jak váhu shodit a hlavně pak i udržet. Jídlo je prostě energie -> https://cavalh.eu/2021/02/04/jidlo-jako-energie/

    OdpovědětVymazat