.

.
CO JE NOVÉHO?

Pozor na lživé články!

     Při odpolední kávě si pročítám co je nového na Facebooku, když v tom na mě vyskočí post, kde se jistá slečna ptá na názor ohledně článku který našla. Název Ovesná kaše: Největší fitness omyl. Něco se mi nezdá. Otevírám článek a nestačím se divit!



     Hned na úvod říkám, že na tomto blogu sdílím pouze své názory či postupy, které mám odzkoušené a na mě fungují. Vy se jimi můžete, ale i nemusíte řídit. Každý má svou hlavu, že?

     Takže k samotnému článku. Autor zde uvádí 10 důvodů proč je ovesná kaše to nejhorší zlo při redukční dietě. V prvních pěti bodech se dozvídáme že vločky zvyšují hladinu cukru a inzulinu, způsobují výkyvy energie, podporují pocit hladu a přejídání, obsahují lepek a snižují mozkovou činnost. Ne, nejsem genetický odborník, biolog, psycholog a kdo ví co ještě, abych mohl tato tvrzení vyvrátit či potvrdit, tudíž vám nebudu podsouvat své názory, ale už tady se mi něco nezdálo.

     Ovšem potom přichází ta srandovní druhá polovina článku, která mě začíná rozpalovat do ruda:

6) Neobsahuje bílkoviny
     Ano, to je pravda. Ale takto položený argument bez jakéhokoliv vysvětlení je opravdu poučující. Ovesnou kaši ale nejíme kvůli bílkovinám vážený pane! To je to samé jako když dítě chce cukrovou vatu a vy mu řeknete, že nemůže, protože je pondělí. Logika? Žádná.

7) Obsahuje 70% sacharidů
     Opět to samé. Chci zdroj sacharidů, sáhnu po sacharidech!

8) Neobsahuje tuky
     Tohle tvrzení je pravdivé. Ovšem není nejmenší problém si ty zdravé tuky do kaše přidat. Například oříšky jsou naprosto ideální a velice chutnou volbou. Jen pro zajímavost autor tvrdí, že nejlepším zdrojem zdravých tuků je palmový olej. Pokud se podíváte na složení, nebo jste alespoň jednou za posledního půl roku prošli kolem televize, mohli jste postřehnout jaká vlna nevole se zvedla proti tomuto produktu.

9) Snižuje koncentraci, reakce a náladu
     Viděli jste někdy malé dítě, které se přejí sladkého? Lítá po pokoji, křičí, nedokáže se soustředit, nechce se mu spát. Protože má v sobě hromadu cukru. Pokud si ovšem do vloček nepřimícháváte balení moučkového cukru, můžete být víceméně v klidu.

10) Nemá chuť
    Tady bych si dovolil použít citaci ze stránky: „Přidávám si do kaše jahody, med, protein, skořici, šafrán, vanilku a hned je skvělá. Ano. Když přidáte do bláta jahody, tak taky chutná líp. Budete proto snídat #mojebláto?" K tomuhle už opravdu nemám slov...

     Jaká je tedy podle autora ideální snídaně? Bílkoviny a tuky. Přímo doporučuje hovězí steak nebo vepřovou slaninu. No kdo by takovouhle dietu nechtěl, že? :D Na dotaz kdy tedy konzumovat sacharidy, odpovídá, že večer. No nevím. Mě, jako osobě citlivé na sacharidy, stačilo, když jsem si dal jedno ovoce v odpoledních hodinách a už se váha nepohnula...

     Zároveň na stránkách naleznete hodnocení článku. Získal si celých 28%! Komentářová sekce je také bohatá na perly:  Musím říct, že autor článku tomu nasadil korunu. Způsob a vůbec obsah je pro fitness komunitu na první pohled amatérský. Hned se vydám někam na diskuzi napsat článek 10 důvodů, proč nepoužívat v autě bezpečnostní pás! 1. nesluší mi "

     Když jsem takto královsky pobavil, chtěl jsem pomocí komentáře varovat i ostatní návštěvníky stránky, aby tomuto bludu tak slepě nevěřili. Ale ouha. Autor pro komentování a hodnocení vyžaduje registraci na jeho webu. To už byla vskutku poslední kapka. Sedám za klávesnici a jdu psát tento článek...

     Pokud chcete být více v obraze, přikládám odkaz na daný článek.

     Ještě jednou podotýkám, že nikomu neříkám co musí a co nesmí dělat. Pouze zde vyjadřují svůj osobní názor, ve kterém se můžu i mýlit. Apeluji proto na vás, abyste se neřídili slepě první lákavou radou kterou potkáte a nejdříve přemýšlejte! Zdraví máme jenom jedno, tak proč si ho zbytečně ničit, nebo se mořit s nekončící dietou, když to jde i snazší cestou. Rád vám ponechám prostor pro další diskuzi.

8 komentářů: Zanechte komentář!

  1. Jo tak tuhle srandu mi poslala před týdnem vyděšená máma (protože se částečně živím stravováním a sportem), tak jsem jí hned uklidnila, at si zase ráno vločky v klidu dá... Přeci jen některé body jsou úsměvné a web celý? Působí to jako pěst na oko, reklama vedle reklamy, až jsem se divila, že se tam neprojíždí na banneru sám pan autor :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na pár dalších článků jsem se díval a je paráda, že web píše několik lidí dohromady, kteří mají naprosto jiné názory. :D Buď píšu komedii, nebo seriózní web, ale když ani na jedné stránce nenajdeš stejné názory, je něco špatně...

      Vymazat
  2. Tenhle článek na mě taky odněkud vyskočil. Už kvůli názvu jsem ho prostě otevírat nechtěla, protože jsem tušila, že to bude jeden velký blábol. Ale nedalo mi to. No pobavila jsem se asi jako ty. :D
    To se prostě někdo jen hodně nudil a hecnul se, že být zdravý a fit frčelo už moc dlouho, tak teď zkusí lidi zase obrátit. Nebo je někdo fakt vtipálek. :)
    Michelle B

    OdpovědětVymazat
  3. Najradšej mám, keď články o stravovaní píšu ľudia, ktorí už na prvý pohľad nemajú šajnu o potravinách.. :-D Raz som čítala článok od výživového poradcu (áno, nechával si za to platiť strašné prachy), v ktorom v podstate tvrdil, že bielkoviny máme z premeny látok, ktoré prijímame zo vzduchu.. Nevedela som, že mi stačí dýchať a hneď mám o potrebu bielkovín postarané... :-D :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový výživový poradce není k zahození. Když nevíš jak začít a co děláš špatně, tak je to určitě fajn možnost. Ale! Musíš vědět co děláš no... :D

      Vymazat
  4. Ježiš, toto ne! :D Tady se pozná člověk, který chce být zajímavý a jen kritizovat. No, i takoví jsou. Já osobně ovesné kaše miluju a nevzdám se jich. Každému navíc sedí něco jiného a na to si musí přijít každý sám! :)

    Blogerka Klárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak víš jak, autorovi se to povedlo, je slavnej a návštěvnost se mu dost zvedla :D Vždycky tu byly dva tábory. Ti co snídají vajíčka a ti s kaší. Tak vítej do klubu. ;)

      Vymazat