.

.
CO JE NOVÉHO?

9 hříchů v posilovně, kterým se vyhněte

     Dnes jsem dal prostor Lamičovi z blogu lamic.cz, aby se s námi podělil o svoje zkušenosti z fitka a vypíchnul ty největší nešvary. Jelikož články na tohle téma zatím nevydávám, jsem rád, že tu můžu mít první z nich. Dost bylo okecávání a já už předávám slovo a přeji příjemné počtení.


     Když budu psát o nešvarech v posilce, nemyslím tím špatnou techniku cviků. Upřímně? Jde o vaše tělo a jestli se při cvičení zrakvíte mě moc štvát nebude. Zavolat vám záchranku nebo funebráka zabere chvilku.

     Jakmile ale svým nevhodným chováním kazíte ostatním cvičení, už to vadí o dost víc. Abyste nebyli pro ostatní za posilkového burana, prozradím vám nejčastější přehmaty v posilovací etiketě, který rozhodně nedělejte. 
1) Necvičte bez ručníku
      Lehnout si na lavici, kterou při cvičení nějakej trouba umastil potem je pěkně nechutný, hnus a citlivým se z toho zvedá kufr.

     Když si při cvičení někam sedáte nebo leháte, užívejte ručník. Zaprvý tím zaprasíte vybavení, zadruhý se tím sami chráníte před potem ostatních. 
2) Nevnucujte vaši hudbu ostatním
      Když má někdo sluchátka nahlas, zas tak moc mě to neštve. Ale pamatuji si na jednoho frajera, kterej na drzačku přišel k rádiu v posilce a na plný koule tam pustil dechovky. A tlemil se, jaká je to hrozná sranda.

     Kdyby nebyl třikrát větší jak já, asi se seberu a něco mu řeknu. Protože tohle je podle mýho totální vrchol arogance. Nerušte ostatní vaší hudbou a nevnucujte jim váš hudební vkus. Od toho jsou sluchátka. 
3) Nekecejte cizím lidem do cvičení
      Mně to ještě nikdo neudělal, ale už jsem viděl, jak parta namachrovaných hejsků dělala držky, posměšky a nemístní komentáře na cvičení někoho jinýho.

     Tohle prostě ne! Na podobný kraviny není nikdo zvědavej. Realita je taková, že drtivá většina lidí v porovnání s profíky cvičí blbě. Sám nemám techniku všech cviků úplně stoprocentní.

     To vám ale nedává právo se do mě nebo kohokoliv jinýho montovat. Nejde o vaše tělo, nejde o váš výkon. Nevnucujte svý názory někomu, po kom vám nic není. Jen majitel fitka do toho může kecat. 
4) Nerušte zbytečně někoho, kdo cvičí
      Pamatuji si na jednoho kluka. Přišel ke mně, když jsem se potil u zvedání nohou ve visu. Prvně se postavil přede mně a jen čuměl. Už to je pěkně nepříjemný. Ale co naštvalo ještě víc? On si chtěl povídat!

     Rozkecat někoho můžete, když si dává pauzu, případně v šatně. Ale vyhněte se tomu, když dotyčnej cvičí. Neplatíme si posilku kvůli kecání. I s flirtováním bych byl opatrný. A nežádejte cizího člověka o sparing, pokud to opravdu není nutný.
 5) Vracejte náčiní na své místo
     Už doma mě učili, že mám dávat hračky na svý místo. Nechápu, proč tohle nemůže platit i pro ostatní.

     Kupa lidí je hrozně líná. A věřte, že sundávat po nějakém stokilovém zvířeti jeho těžkou váhu z benche není pro takové vyžle jako já žádný med.
 6) Nezabírejte pro sebe moc míst
      Chápu, že při cvičení supersérií (cvičení dvou cviků bez přestávky krátce po sobě) se podobná věc dělá blbě.

     Pak máte dvě možnosti. Buď choďte do posilky v době, kdy tam není moc lidí, nebo supersérie uzpůsobte tak, abyste je dělali na jednom místě. Osobně mě fakt deptají lidi, kteří si zaberou lavici ručníkem a pak na opačným konci posilky dělají něco jinýho.
 7) Nepouštějte na nás svůj odér
      Cvičil jsem rozpažky a najednou do místnosti přišel nějaký tlusťoch. Zkušení chlapi raději odešli pryč. Brzy jsem pochopil proč.

     Ten nově příchozí totiž hrozně smrděl. Ale fakt jako nehorázně. Já beru, že se člověk u cvičení zapotí. Nicméně jestli s tělesným pachem máte problém, řešte to sprchou před cvičením nebo deodorantem.
 8) Neťukejte zbytečně s činkami
      Vidím to furt. Frajer dělá něco s jednoručkami a ťuká s nimi každý opakování. Hoši dál třeba hážou s velkou činkou o zem po dojetí série.

     Tohle si fakt odpusťte. Zaprvý tím kurvíte vybavení posilky, zadruhý to není zrovna příjemný poslouchat.
 9) Nezabírejte klec pro dřepy bicepsovými zdvihy s velkou činkou
      Tohle je jedinej prohřešek v rámci techniky cvičení, který opravdu musím zmínit. Dřep s velkou činkou je mimořádně účinný cvik, ale technicky dost náročný. Pro bezpečnost cvičícího by se měl cvičit uvnitř speciálního stojanu, chcete-li klece.

     Cvičit na takovém místě bicepsové zdvihy je známka totálního buranství. Můžete to cvičit kdekoliv jinde. To je to samé, jako byste si od motorkáře půjčili přilbu a šli s ní na maturitní nástup z obavy, že vás do hlavy trefí mince.

A to je vše?

     Ne. Spoustě lidem vadí další kopa věcí. Od přehnaného pózování hochů u zrcadla, přes příliš hlasité hecování po nevhodné oblečení. Osobně tyto a jiné body ale neberu za takové zlo. Na rozdíl od výše zmíněného, protože spoustu lidí to dovede od návštěvy posilovny odradit.

     Pevně věřím, že vám tento článek pomohl a budete si více jistí v tom, jaké věci se v posilovně hodí a které už méně.


     Pokud nepatříte mezi čtenáře Lamičova blogu, určitě k němu mrkněte a dejte mu šanci! Pokud vás zajímá psychologie a jak vlastně fungujou ty naše chlapský mozky, najdete tam hromadu věcí, které vás zaujmou. Tobě Lamiči děkuji, že si se mi tu tak rozepsal a budu se těšit i na budoucí spolupráce. ;) 


8 komentářů: Zanechte komentář!

  1. Zajímavé tipy. :) Ale s tím pocením.. no, ne vždycky se tomu dá zabránit. :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, zapotit se je účel, ale občas to chce trochu kultůůůry :D

      Vymazat
    2. Díkes :) Hele jde o to, co myslíš. Jestli pocení v rámci ručníku, tak tam dle mýho není o čem. Pokud koukáš, tak víš, kam si sedáš/leháš a tam dáš ručník.

      Pokud jde o ten odér, tak jsem myslel i to, když si frajer nechá x dní zpocený triko v tašce a pak s tím vesele jde cvičit. To prostě cejtíš si myslím :)) A celkově hygiena dělá hrozně moc.

      Vymazat
  2. Ježiši, ten první bod.. no vlastně všechny.. jakoby mi Lamič mluvil z duše. Teď už tolik posilku nenavštěvuju, ale dřív si přesně pamatuju ty umaštěný lavice. Taky jsem nikdy nepochopila, proč je pro někoho takovej problém vzít si sebou ručník a používat ho! .. Každopádně já se naštěstí nesetkala s takovýma buranama, co by někomu vnucovali svojí hudbu nebo se mi smáli, že cvičim blbě. Toho jsem se totiž při první návštěvě bála nejvíc. :D
    Tyhle vaše spolupráce mě baví! Doufám, že v tom budete pokračovat. :)
    Michelle B :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem rád, že se líbí ;)

      Vymazat
    2. Díky. Určitě nebudeš jediná, která se v těch pocitech pozná :-D

      To očumování je jeden důvodů, proč jsem to i sem dal. V rámci takový pidi osvěty. Je totiž fakt škoda, pokud se lidi bojej něco se sebou dělat jen kvůli obavám/blbýmu chování okolí. I mně je to dodnes nepříjemný, když na mě někdo blbě čumí a proto při pauzách většinou čumím do země a nebo chodím v době, kdy moc lidí v posilce není.

      Já jsem tomu otevřenej. Klidně se i s nějakým tématem můžeš přihlásit i ty a třeba se dohodnem, viď :)

      Vymazat
  3. Hezký článek :) Já bych se vyvarovala slovu tlusťoch - za mě je posměšný a asi bych zvolila jiné slovo.. Ale jinak super.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky, Anet.

    To víš no. To je ten tak, když píšeš ty a když něco vyplodím já. Já píšu tak, jak mi zobák narostl a krapet dlabu na nějaký dopady. Ty píšeš s elegancí a vkusem hodnej pravý ženský. Což je supr, páč kdyby to bylo obráceně, bylo by to divný :)

    OdpovědětVymazat