.

.
CO JE NOVÉHO?

Nový rok, nový start - Jak zhubnout v 7 krocích

     Je tu nový rok a s ním hromada předsevzetí. Spousta z vás mi pokládá stále jednu otázku. „Jak zhubnout?“ Mám pro vás souhrn sedmi základních rad, které vedou k úspěchu.


Jezte málo, ale často
     Pokuste se váš jídelníček rozdělit do menších porcí s časovým odstupem 2-3 hodin. Měli byste tak jíst 5-6 jídel denně. Právě první články na mém blogu se věnují těmto pokrmům a naleznete zde nejrůznější varianty.


Pozor na cukry
     Jak jsem již psal, cukry rozlišujeme na složité a jednoduché. A právě těm jednoduchým bychom se měli vyhýbat co to jen jde. Takže pozor na čokolády, sušenky, pečivo, ale i ovoce! Podrobné rozdělení cukrů najdete v tomto článku.
 

Omezte živočišné tuky a smažená jídla
      Stejně tak tuky rozdělujeme na dvě skupiny. Nelze říci, že pouze živočišné jsou špatné, ale většina z nich škodlivá je a proto bychom je měli nahrazovat tuky rostlinnými, které jsou v drtivé většině zdraví prospěšné. Detailnější rozdělení naleznete zde.
     Samozřejmě platí zásada, že bychom se měli vyhýbat všem smaženým jídlům. Tento způsob úpravy zbytečně zvyšuje kalorickou hodnotu jídla a krásně se po něm přibírá :) Vhodnější variantou úpravy je dušení, vaření ve vodě, pečení v troubě, grilování nebo restování, ideálně bez oleje.


Dostatek pohybu
     Říká se, že 70% úspěchu je v jídle a zbylých 30% je o pohybu. Zkuste se rozpohybovat alespoň 4x týdně na 45 minut a uvidíte, že výsledky se dostaví. Ovšem pozor! Pro efektivní redukci se musíte pohybovat v optimální spalovací frekvenci. Jak ji vypočítat zjistíte zde.


Spánek
     Nejen těžká dřina, ale i odpočinek a regenerace je důležitá. 8 hodin nerušeného spánku by pro vás mělo být naprostým minimem.


Pitný režim
     Dodržujte pitný režim. Zkuste vypít 2-3 litry čisté vody za den. Na škodu nejsou ani nejrůznější čaje, ovšem bez cukru.

Žádný alkohol
     Ne nadarmo se se říká, že alkohol je metla lidstva. Největší problém je v tom, že neobsahuje žádné živiny, pouze kalorie a zbytečně tak zatěžuje organismus, který ho vyhodnocuje jako jed a snaží se ho zbavit. Navíc nám zvyšuje chutě k jídlu, snižuje vůli a vytváří tak dokonalou past. Pokud chcete zhubnout, na pár měsíců alkohol raději vynechejte. Podrobnější popis naleznete také v jednom ze starších článků. :)


     Moc děkuji za přečtení! V poslední době trháte rekordy v návštěvnosti mého blogu a tím mě neskutečně motivujete k další tvorbě!!! Pokud i nadále stojíte o mé příspěvky, dejte like a napište mi na mou facebookovou stránku, přidejte se k pravidelným čtenářům nebo mi napište komentář pod článek. Budu se na vás těšit! :D



8 komentářů: Zanechte komentář!

  1. Hezký článek, ale rád bych upozornil na jednu dezinformaci, které jsem si všiml už v článku o sacharidech, a opakuje se i zde - pečivo (nikoliv sladké, ale např. rohlík, chléb...) není jednoduchým cukrem, nýbrž polysacharidem, konkrétně je hlavně tvořeno škroby. Problém u pečiva je v tom, že bílé pečivo, které představuje hlavní část konzumace, obsahuje pouze endosperm, nikoliv celou obilku, neobsahuje tedy vlákninu, minerály a další stopové látky obsažené v otrubách. Jinak máš super srozumitelné články, které určitě mnoho lidí inspirují a motivují, jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem rád že i já se můžu něco přiučit ;). Každopádně se shodneme na tom, že rohlíky jsou zlo :)

      Vymazat
    2. Ano, na tom se shodneme :)

      Vymazat
  2. O alkohole viem už veľmi dávno, že sú to zbytočné a prázdne kalórie, ale je pravda, že človek predsalen občas dostane nekontrolovateľnú chuť na nejaké to pivko po dobrom obede alebo pri pokeci s kamošmi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, občas ano, ale kolikrát se nám to z jednoho piva zvrtlo na příchod ve 4 ráno, že? Tak proč to riskovat? :D

      Vymazat
    2. Áno, áno, v tomto máš určite pravdu.. :-D

      Vymazat
  3. Opět skvělý článek!
    Jen tak dál! ;)

    OdpovědětVymazat