.

.
CO JE NOVÉHO?

Jak správně vybrat pečivo

     Dnes se dozvíte něco o bílém a celozrnném pečivu a zjistíte jak poznat to nejdravější.


Proč je bílá mouka špatná?
     Když se podíváme na mouku, z které jsou světlé rohlíky, housky nebo chleba vyrobené, zjistíme, že se jedná v drtivé většině o mouku zbavenou veškeré tělu prospěšné vlákniny a ve finále nám takový výrobek dává pouze energii, která se efektivně ukládá do tuků.

     Nejen že celozrnné pečivo obsahuje námi hledanou vlákninu, která pomáhá trávení, ale má i nižší glykemický index, takže nás lépe zasytí na delší dobu.
Glykemický index potravin
     Pokud jste o glykemickém indexu nikdy neslyšeli, stručně řečeno jedná se o hodnotu, která nám definuje jak rychle tělo dané jídlo spálí. Zkuste si zapamatovat jednoduchou poučku: Čím větší GI, tím rychleji se jídlo pálí. Jako příklad si můžeme dát světlou bagetu, která má GI 85 a celozrnný žitný chleba s GI 40. Jestliže vás zajímají i další potraviny, na internetu dohledáte spoustu podrobných tabulek.

     Hlavní důvod, proč volit celozrnné pečivo, je tedy vyšší obsah vlákniny a nižší glykemický index. Pro lepší představu jsem vám sestavil následující tabulku, ve které jsem vám porovnal parametry klasického a celozrnného rohlíku.


Rohlík tukový (42g)
Rohlík celozrnný (60g)
Kalorie
120 kcal
168 kcal
Bílkoviny
3,78 g
5,4 g
Sacharidy
23,1 g
32,82 g
Tuky
1,26 g
1,74 g
Vláknina
1,26 g
5,82 g
Glykemický index
85
56
Cena
1,50 Kč
4,50 Kč

     Jak můžete sami vidět, abychom pomocí klasických rohlíků dosáhli stejné hodnoty vlákniny jako u celozrnného rohlíku, museli bychom jich sníst téměř pět. Jestliže to přepočítáme na peníze, vyjde nás taková sváča na 7,50 Kč, tudíž argument že zdravé pečivo je 3x dražší, není tak úplně přesný. Jelikož celozrnné pečivo obsahuje kvalitnější sacharidy, které tělo lépe využije, dojdeme k závěru, že takový celozrnný rohlík je mnohem prospěšnější než ten bílý a ve finále i levnější. Navíc díky nižšímu GI vás i lépe zasytí.

     Pokud se rozhodnete přejít na celozrnné pečivo, musíte si dát pozor na několik aspektů při výběru. Jelikož naše zákony v tomhle ohledu nejsou tak důsledné, nechávají firmám prostor pro klamání nás zákazníků.
Obarvené pečivo
     Když vás pošlu do obchodu, podle čeho vyberete to nejzdravější pečivo? Podle barvy? Podle semínek na povrchu? Tak to jste vedle. U nás je velkou oblibou použít klasické bílé těsto, přidat do něj trochu karamelu nebo barviva, umotat z něj jiný tvar a prodat za vyšší cenu jako zdravější variantu. Ani semínkový posyp nemusí být důkazem a často je jedná jen další lákadlo.

     Dokonce jsem se setkal i s případy, kdy si hotely objednávaly v pekárnách dva druhy chlebů pro českou a pro zahraniční klientelu. Samozřejmě že těsto bylo stejné, pouze Němci si rádi připlatí za kvalitu, tak dostanou to obarvené a zacálují víc. Česká vynalézavost zkrátka nezná mezí!

     Pokud se chcete řídit vzhledem, správné celozrnné pečivo poznáte jenom tak, že nejen venku, ale i uvnitř najdete zbytky slupek obilovin nebo celá semínka. Jelikož ale v obchodě nemají moc rádi když jim trháte housky napůl a poté znechuceně odhazujete, je lepší řídit se podle názvu.

     Jediný parametr, který je v legislativě definován a podle kterého se můžete řídit, je název „celozrnný". Ze zákona musí být takto označený výrobek tvořen minimálně z 80% celozrnnou moukou. Měla by zde tedy být zaručená kvalita.
Celozrnné není cereální
     Nepleťte si ovšem „celozrnné" a „cereální" pečivo, jak je často označováno. Označení cereální v podstatě znamená, že výrobek je vyroben z obilovin, tedy i z bílé mouky a s celozrnným nemusí mít nic společného. Jedná se pouze o další kličku jak klamat zákazníky.

     Pokud chcete mít naprostou jistotu, můžete si vyžádat přesné složení u prodejce, který by vám měl vyhovět. Bohužel tyhle informace nemusí být přímo u pečiva takže vám nezbyde nic jiného než trochu oxidovat.

Až vyrazíte na nákup, zkuste si vzpomenou na tyhle řádky a třeba vám to ušetří pár starostí při rozhodování. ;) 

10 komentářů: Zanechte komentář!

  1. Tuhle už mi někdo říkal, že když je pečivo tmavý, nemusí bejt zdravý. Že se do toho přimichává ledacos, klidně i barvivo. Dřív jsem to nijak nezkoumala, ale poslední dobou jsem si toho začala všímat a obzvlášť mě dostávají třeba tousťáky. :D
    Přiznám se, že ikdyž si většinou kupuju jen slunečnicový chleba, občas zhřešim a zajdu si pro čerstvý obyč. rohlík. Ale ten, kdo si chce fakt hlídat stravu, musí v krámě projít peklem, aby si vůbec něco vybral..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jasně že když si dáš obyčejný rohlík jednou za čas, tak se prd stane, ale když je někdo zvyklý snídat 3 rohlíky každý den, už to udělá dost.

      Vymazat
  2. A přesně proto se má číst složení... protože karamel v pečivu nám zhubnout fakt nepomůže... nakonec člověk zjistí, že nejlepší je kupovat si wassu a má to v pohodě :-D (p.s. a ta chutná i dětem!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No abych se přiznal, tak já knackebrotům nikdy moc na chuť nepřišel. :D

      Vymazat
    2. Tome, po pravdě, já knackebroty taky extra nemusím. Tohle je nějaká zvláštní výjimka... zkus to, mě se letos takhle podařilo omilostnit po dlouhých letech avokádo :-D

      Vymazat
    3. Co jsem tak koukal, wasa jako taková má asi 8 poddruhů, máš nějakou konkrétní nebo jsou podobné? Kdybych na ní narazil, tak vyzkouším. ;)

      Vymazat
  3. Začala jsem klasikou (zelená original) - měla jsem už i tu sezamovou, light a teď mám doma ještě neotevřený Sport http://www.emco.cz/cz/wasa/164-wasa-original - když se podíváš na složení, jde jen o množství, jak hodně je to celozrnné - sport třeba 100%, ale NIKDY to nejím samotné, vždy s tvarohem, pomazánkou typu lučina, cottage... samotný mi to taky nešmakuje (jo a výborný je namíchat tuňáka, tvaroh a trochu cibulky a s tou wasou ... fitness orgasmus :-D hihi, určitě vyzkoušej!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fajn, díky za tipy! Jestli na to někde narazím, tak to vyzkouším.

      Vymazat
  4. Jsem trochu zmaten. Není chybička v textu, prosím? Nemá být podle legislativy uvedeno CELOZRNNÝ, nikoliv CEREALNÍ? TZN.že jediné skutečně celozrnné pečivo je to, které je označeno jako celozrnné. V textu se tak zvláštně nejdříve potvrzuje název cereální a o odstavec níže se to vyvrátí. A i já jsem měl za to, že vše ostatní ( vícezrnný, cereální, tmavý apod ) není celozrnné, kromě toho, které je jako CELOZRNNÉ opravdu označeno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu! Tak dlouho jsem to vyjmenovával, až jsem to sám přehlédl. Děkuji, chybu jsem opravil.

      Vymazat