.

.
CO JE NOVÉHO?

Jak jednoduše zhubnout #8: Nejvhodnější sport

     Pokud se rozhodnete hubnout, bez pohybu to zkrátka nepůjde. Rozhlédněte se po svém okolí a určitě najdete několik variant, ze kterých si vyberete. ;)


     Základem pro hubnutí, je vybrat takový sport, při kterém se dostanete do tzv. spalovací tepové frekvence. Jedná se o takový tep, při kterém začíná tělo spalovat tuky.

     Její výpočet je celkem jednoduchý: 220 - věk = x, x*0,6 je dolní hranice, x*0,75 je horní hranice. V mém případě je to tedy 220 - 23 = 197, 197*0,6 = 118, 197*0,75 = 148.

     Pokud tedy chci co nejefektivněji spalovat, musím se při cvičení držet mezi 118 a 148 tepy za minutu. Jestliže máte tep nižší, ke spalování vůbec nedochází, je-li vyšší, jedná se o silový trénink a vy místo hubnutí nabíráte svalovou hmotu.

     Jaký sport jsem tedy zvolil? Začínal jsem s kolečkovými bruslemi, které jsou vhodné pro lidi s nadváhou, jelikož při jízdě tolik nezatěžujete klouby a zároveň posilujete celé tělo. Nevýhodou je, že nejsou tolik efektivní a hubnutí jde o něco pomaleji. Na bruslích jsem jezdil na začátku mého hubnutí a to 4x týdně po 45 minutách.


     Druhou variantou je běh. Běh je velice efektivní volbou pro hubnutí, ovšem přináší také mnohá úskalí. Pokud jste začínající sportovec, bude pro vás velmi těžké udržet spalovací frekvenci. Další nevýhodou je již zmíněná zátěž kloubů. Chodil jsem běhat 5x týdně po dobu 14 dnů, poté se přihlásily zatížené klouby a já hledal jinou variantu.

     Tak se dostáváme k mému favoritovi a to je cyklistika. Po předchozích dvou variantách se mi kolo ukázalo jako zdaleka nejužitečnější forma pohybu. Snadno si uhlídám tepovou frekvenci a klouby mě nebolí. Ale aby všechno nevypadalo tak růžově, kolo má jednu velkou nevýhodu! Musíte si vypěstovat, jak tomu já říkám, "prdelní mozol". :D Jestliže jste na kole doposud nejezdili, prvních 14 dní pro vás bude stejně jako pro mě peklo. Když ale vidím ty výsledky, stálo to za tu bolest. :) Jelikož se blíží zima, pořídil jsem si domů rotoped. Dávám si 30 km každý den a mám tak o pohyb postaráno.


     Je jen na vás jaký sport zvolíte. Vždy zvažte svou momentální kondici a podle ní vybírejte. Na tomto odkazu najdete několik nejvhodnějších sportů, včetně kladů a záporů, které vám pomohou v rozhodování.

     Jelikož vám tu tlačím do hlav moje rady, myslím že je fér abyste viděli na vlastní oči i výsledky. Přidávám proto aktuální foto pro porovnání ;)


     Doufám že se vám článek líbil a budu se těšit na vaše komentáře, či dotazy. Budu rád když mi napíšete na fanpage nebo SZ ;)



12 komentářů: Zanechte komentář!

  1. Ty jo tak to je bomba :-) sluší ti to a gratuluji. Jseš snad první člověk , který mě osobně dokázal nejvíce namotivovat ;-) děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, jsem rád, že dokážu pomoct někomu dalšímu ;)

      Vymazat
  2. Páni :O Skvělá změna a super článek :) (y)

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná práce !! Nějak se o to taky snažím, ale nedaří se mi bohužel... Zajímalo by mě jak si to měl s jídlem ? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ja osobne cvičím 2krat do týždňa Kung-Fu (1,5 hodiny) :D to by ma zaujímalo, kam by sa to zaradilo :)

    Popr. Tanec za Xboxom a občasné cinkovanie keď je príležitosť tak i spomínané korčule.

    Inak super článok :)

    Www.co-je-dobre-to-musim-mat.blogspot.sk

    Inak môj názor je, že je úplne jedno kto ako vyzerá, podstatne je ako sa on cíti :) a dúfam, že sa teraz cítiš lepšie lebo ten úsmev na tvári ti nenormálne pristane

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za koment, samozřejmě že je mi teď pořád do smíchu, splnil se mi jeden z životních snů :)

      Vymazat
  5. Pěkný článek :) hledám právě dlouho nejúčinnější metodu hubnutí. Na kole jezdím docela často, ale ten zadek furt bolí, když jedu dlouhé tratě...:) Jinak s tím během je to pravda, že to je zátěž na klouby. Ono by to chtělo najít ne tak pevný povrch . . . jenže kde:)

    http://veronicaslife8.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Jak píšu, chce to prdelní mozol :D , jinak já teď běhám po lesních stezkách a jsem v pohodě ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Pořád můj nejoblíbenější článek :-D.

    OdpovědětVymazat
  8. No, mně třeba hrozně dlouho trvalo, než jsem našla sport, který by mi vyhovoval. U běhání jsem měla jasno asi po třech kilometrech, že to prostě nebude nic pro mě. Tak jsem místo toho zkusila plavání a to mě vážně chytlo. Mám v tomto ale trochu výhodu. Na zahradě máme totiž takový velký plastový bazén takže můžu klidně plavat v něm a nemusím nikam chodit. Právě to je pro lenocha jako jsem já úplně ideální.

    OdpovědětVymazat