.

.
CO JE NOVÉHO?

Jak jednoduše zhubnout #2: Snídaně je základ

     V dnešním článku bych vám rád pověděl něco o mých snídaních a konečně se dozvíte co si vlastně můžete dát bez výčitek!



     Ve všech kvalitních článcích se dozvíte, že snídaně je základ dne a je to pravda. Moje dieta je založená na pravidelných dávkách jídla v krátkých intervalech. Je tedy logické, že tělo je zvyklé na pravidelný přísun energie, která přes noc postupně zmizí a po ránu ji tělo potřebuje rychle doplnit. Z tohoto důvodu své snídaně orientuji na sacharidy. Pozor, nepleťte si cukry z ovoce, které jsou zdravé a uvolňují se po několik hodin a cukry jednoduché, které vás pouze krátkodobě vás nabudí a ve výsledku se usazují v bocích. Na bílé rohlíky, koláčky a podobné kraviny rovnou zapomeňte. Někdo preferuje snídaně slané (celozrnný chléb, šunka, sýr apod.), ale já se zkrátka nemůžu dočkat až si dám to sladoučké ovoce :) . 

     Zkusil jsem mnoho receptů, avšak v poslední době mi nejvíce vyhovuje kombinace ovesných vloček, bílého jogurtu a ovoce. Jaké zvolíte ovoce je jen na vás, já upřednostňuji již namíchanou směs, kterou kupuji v Lidlu (kolem 40kč/1kg a vydrží mi tak na 10 dní). Další variantou je ovesná kaše, opět dochucená ovocem a poslední banánovo-kokosové lívance.

Ovesné vločky s ovocem a bílým jogurtem
  • hrnek vloček s ovocem
  • půl kelímku bílého jogurtu (neslazený)
     Vše vložíte do misky, promícháte a necháte chvilku odstát, aby vločky nasákly jogurt. Moje nejrychlejší a nejoblíbenější varianta snídaně.



Ovesná kaše
  • hrnek neochucených vloček
  • hrnek mléka
  • půl hrnku vody
  • rozinky
  • skořice
     Ingredience jednoduše vložíme do hrnce a za stálého míchání (mléko se rádo připaluje) vaříme 10-15 minut. Několikrát jsem zkoušel kupované, ochucené, instantní kaše, ale ty se s domácí nedají srovnat a navíc jsou ještě plné cukru. Ovoce zvolte podle sebe, já kromě rozinek používal například kombinaci jablko + skořice. Pokud máte rádi teplé snídaně, tohle je varianta pro vás. 


Banánovo-kokosové lívance
  • 1 banán
  • 2 vejce
  • kokos
     Banán rozmixujeme nebo nakrájíme na co nejmenší kousky, přidáme vejce a kokos dle chuti. Směs promícháme a pak postupně lijeme na rozpálenou pánev. Tento recept využívám v případě že mě chytne "žravá" a mám chuť na něco nezdravého. Tímhle se oblafnu a dám si zdravou snídani :) . 



    Jelikož se řadím mezi kafaře, tyto dobroty doplňuji a rozpustnou kávu s odtučněným mlékem.

     Doufám že jsem vám v dnešním článku nabídl zajímavé varianty snídaní a budu se těšit na vaše komentáře. Pokud budete mít jakékoliv dotazy, neváhejte mě kontaktovat. V dalším díle vám představím své dopolední svačiny :)

12 komentářů: Zanechte komentář!

  1. Ty lívance musím vyzkoušet. Vypadají moc dobře!

    OdpovědětVymazat
  2. Musím súhlasiť, že niet nad domácu ovsenú kašu. Úplne prvýkrát som ovsenú kašu skúšala na internáte, bola neochutená a hneď som si ju zamilovala. Bola to ale taká tá rýchlovka od Marks & Spencer, ktorú stačí zaliať horúcou vodou a zamiešať. Neskôr som skúšala asi dve či tri iné značky ovsenej kaše, tentokrát už ochutené tuším nejaké dve čokoládové a jednu ovocnú, ale bolo to brutálne sladké (a pritom sladké ozaj milujem, ale toto bolo priam nechutne sladké), preto som si začala kupovať čisté ovsené vločky a kašu som si pekne poctivo začala variť sama a ono je to stokrát väčšia lahôdka než tie kupované blbosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všude jsem četl, že domácí se s tou kupovanou nedá srovnávat a zjistil jsem, že mají pravdu. Už jenom pro ten pocit, že vím co jsem si uvařil, budu vždy preferovat domácí :)

      Vymazat
  3. Vaše snídaně vypadají moc dobře, jenomže spoustu lidí nesnídá, protože říkají, že je jim potom zle. No a tak jsem u sebe na blogu sepsala pár tipů, jak se naučit snídat:

    https://zijuzdrave.wordpress.com/2015/12/02/jak-se-naucit-snidat/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkám, všechno je to v hlavě. Tvoje tipy jsou fajn. Vše je o lenosti a člověk se musí po ránu rozhýbat.

      Vymazat
  4. Moje snídaně: 30 gramů ovesných vloček s vlákninou, 10 gramů chia semínek a nechám to nabobtnat přes noc ve vodě a ráno zaleju jogobellou light :D sice light výrobky by se moc jist neměly, ale mě vyhovuje ze nemusím doslazovat jako kdybych dala třeba bílý jogurt , pak by to bylo kaloričtější

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chia semínka znám, ale nepoužívám je. Jinak se mi tohle zdá jako dost malá porce. Co se týče light jogurtů, mají sice kolem 0,1%tuku, ale jsou přecpané jednoduchými cukry, takže ve finále v tom není rozdíl. Bílý jogurt je to nejlepší co si můžeš dát ;)

      Vymazat
    2. Me se toho nezdá malo, mam vždycky plnou misku když to nabobtná :D a za 3 hodiny svacinu :) bílý jogurt je zdravější než něco s umělýma sladidlama , ale ten si dávám někdy jako druhou večeři. Celkový příjem sacharidů si počítám aby jich nebylo moc jen nevím jestli je z hlediska snižování váhy lepší si do tech vloček dat bílý jogurt a med nebo tu jogobellu :D mám ráda sladké tak bych si toho medu musela dát hodně :)

      Vymazat
    3. Ano, máš plnou misku, ale to je kvůli té vodě, kterou vločky nasáknou. Jestli na tom sladkém trváš, tak mezi medem nebo jednou jogobellou nejsou žádné drastické rozdíly :)

      Vymazat
  5. Jooo, tohle musli z Lidlu je super. Kupuji si tu variantu, kde je ještě více ovoce a oříšků a je to nej snídaně, hned po ovoci, kterou si dopřávám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě oříšky lezou mezi zuby, takže radši to ovoce! :D :D Nebaví mě dolovat ze zubů snídani ještě při obědě.

      Vymazat